Wat is oncologie fysiotherapie?
Oncologie fysiotherapie is voornamelijk gefocust op problemen als gevolg van kanker. Door de continue optimalisatie van screening, diagnostiek en behandelingen overleven steeds meer mensen de ziekte kanker, maar helaas houden deze mensen vaak wel klachten over aan de ziekte of aan de medische behandelingen van het bestrijden van kanker. Deze klachten kunnen zorgen voor een verminderde kwaliteit van leven omdat deze invloed kunnen hebben op het psychische, fysieken en sociale welbevinden van de patiënt.
Deze vorm van fysiotherapie richt zich op de problemen die zijn ontstaan als gevolg van kanker. Dit kunnen problemen zijn die kanker zelf voortbrengt of die zijn ontstaan door de gevolgen van de medische behandelingen.
Het kan hierbij onder andere gaan om de onderstaande klachten:
- Pijnklachten
- Mobiliteitsklachten
- (Beweeg)Angst
- Vermoeidheid
- Afname van kracht en uithoudingsvermogen
- Ademhalingsklachten
- Werkhervatting
- Spanningsklachten
- (Beweeg)angst
- Fibrosering
- Stug littekenweefsel
- Poly neuropathie
Oncologie fysiotherapeut
Doordat de problematiek bij oncologiepatiënten vaak complex is, wordt de zorg op maat aangeboden en wordt er waar nodig met andere disciplines samengewerkt. Dit om ervoor te zorgen dat er een optimaal behandelplan ontstaat met een gewenst eindresultaat. De oncologiefysiotherapeut beschikt over specialistische kennis, competenties en vaardigheden om klachten te herkennen en een zo passend mogelijk behandelplan op te stellen.
Behandeling
Behandelingen van de oncologiefysiotherapeut kunnen toegepast worden in alle fasen van de ziekte. De hulpvraag en klachten van de patiënt staat hierbij altijd centraal en behandelingen worden hier dan ook op aangepast.
De behandeling is mogelijk in de verschillende fasen van de ziekte:
- Fase van medische behandelingen. Aanwezige fitheid behouden en negatieve effecten beperken is enorm belangrijk tijdens de medische behandelingen.
- Herstelfase. Het herwinnen van kwaliteit van leven en functies staat centraal in de herstelfase. Dit is de fase na de medische behandelingen.
- Palliatieve fase. Ook in de palliatieve fase van de patiënt kan oncologiefysiotherapie iets betekenen. Deze fase kan weken, maanden of jaren duren en ondanks dat genezing niet meer mogelijk is, kan deze vorm van fysiotherapie ondersteunen bij het behouden van de aanwezige kracht en fitheid. Daarnaast zal de behandeling ook focus leggen op revalidatie.
- Terminale fase. In deze fase staat comfort centraal. Er kan hierbij ondersteuning geboden worden in pijnreductie, ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen of het vinden van een comfortabele houding.
Vergoeding
De vergoeding van fysiotherapie bij kanker wordt bepaald aan de hand van de medische behandeling en de verzekering. Er kan sprake zijn van een chronische indicatie voor fysiotherapie bij kanker. Mocht dit het geval zijn, dan is het noodzakelijk dat een arts je een doorverwijzing geeft naar de oncologiefysiotherapeut. De therapie wordt dan vanaf de 21e behandeling vergoed uit de basisziektekostenverzekering. De 20 behandelingen die daar aan vooraf gaan worden deels of volledig vergoed vanuit de aanvullende verzekering. In de andere gevallen worden de behandelingen vergoed vanuit de aanvullende verzekering en is een verwijzing niet noodzakelijk. De fysiotherapeut zal dit met de patiënt bespreken.
De oncologiefysiotherapeut is aangesloten bij Onconet en FyNeOn. Bekijk het onderstaande filmpje voor meer informatie over oncologie en fysiotherapie:
Oncologie fysiotherapie in Eindhoven? Maak een afspraak!
In onze praktijk kunt u voor een oncologische fysiotherapie een afspraak maken bij Jolijn van Osta. Wilt u informatie of vrijblijvend advies? Neem dan contact op via het contactformulier, of bel naar 040-3400224.
Contact
Locatie Strijp S
Laatste nieuws
Start Gecombineerde Leefstijl Interventie
22-10-2021 Veel mensen met overgewicht willen daar graag iets aan doen, onder…
Lees meer